- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
Ova osvježavajuća torta dolazi od soka od limuna i džema od višanja koji torti daju notu svježine...
Sastojci za tortu od badema
- 6 jaja, odvojeno bjelanci i žumanci
- 150 g šećera
- 1 žlica soka od limuna
- prstohvat soli
- 120 g mljevenih badema
- 75 g brašna
za fil:
- 125 g maslaca, omekšali
- 120 g šećera
- 120 g mljevenih badema
- 2 žlice soka od limuna
- ribana korica jednog limuna
- 125 ml vrhnja za šlag
i još:
- 5-6 žlica džema od višanja (malo gušćeg)
- 100 g listića badema za ukrašavanje
Priprema torte od badema
- pripremiti lim , podmazati ga i pobrašniti ili samo obložiti papirom za pečenje...dimenzije 33 x 30 a pećnicu uključiti na 180°C
- pomiješati brašno i mljevene bademe
- umutiti snijeg od bjelanaca s malo soli
- posebno mutiti žumance sa šećerom i limunovim sokom
- u umućena žimanca naizmjenično od 3-4 puta dodavati snijeg od bjelanaca i mješavinu brašna i badema..poravnati i peći u zagrijanoj pećnici 20 - 25 minuta
- pečen izvaditi iz lima, ohladiti i prerezati na tri diela tako da se dobiju tri trake
- dok se kora peče napraviti fil: istući vrhnje za šlag; posebno pjenasto umutiti maslac i šećer, dodati mljevene bademe, limunovu koricu, sok od limuna i tučeno vrhnje; sve skupa izmiješati
- sastaviti tortu: prvu traku namazati džemom od višanja, staviti drugu traku a nju premazati s polovicom fila...na fil staviti treću traku i cijelu tortu premazati ostatkom fila
- na suhoj tavi propeći kratko listiće badema, istresti ih na papir za pečenje ili slično da se ohlade pa cijelu toru prekriti njima...
- neka odstoji par sati na hladnom pa poslužiti...
Primjedbe
Objavi komentar