Preskoči na glavni sadržaj

Vratina od divlje svinje u umaku od začinskog bilja

Torta od badema

Ova osvježavajuća torta dolazi od soka od limuna i džema od višanja koji torti daju notu svježine...
Recepti - 2 - slika

Sastojci za tortu od badema

  • 6 jaja, odvojeno bjelanci i žumanci
  • 150 g šećera
  • 1 žlica soka od limuna
  • prstohvat soli
  • 120 g mljevenih badema
  • 75 g brašna
za fil:
  • 125 g maslaca, omekšali
  • 120 g šećera
  • 120 g mljevenih badema
  • 2 žlice soka od limuna
  • ribana korica jednog limuna
  • 125 ml vrhnja za šlag
i još:
  • 5-6 žlica džema od višanja (malo gušćeg)
  • 100 g listića badema za ukrašavanje

Priprema torte od badema

  1. pripremiti lim , podmazati ga i pobrašniti ili samo obložiti papirom za pečenje...dimenzije 33 x 30 a pećnicu uključiti na 180°C
  2. pomiješati brašno i mljevene bademe
  3. umutiti snijeg od bjelanaca s malo soli
  4. posebno mutiti žumance sa šećerom i limunovim sokom
  5. u umućena žimanca naizmjenično od 3-4 puta dodavati snijeg od bjelanaca i mješavinu brašna i badema..poravnati i peći u zagrijanoj pećnici 20 - 25 minuta
  6. pečen izvaditi iz lima, ohladiti i prerezati na tri diela tako da se dobiju tri trake
  7. dok se kora peče napraviti fil: istući vrhnje za šlag; posebno pjenasto umutiti maslac i šećer, dodati mljevene bademe, limunovu koricu, sok od limuna i tučeno vrhnje; sve skupa izmiješati
  8. sastaviti tortu: prvu traku namazati džemom od višanja, staviti drugu traku a nju premazati s polovicom fila...na fil staviti treću traku i cijelu tortu premazati ostatkom fila
  9. na suhoj tavi propeći kratko listiće badema, istresti ih na papir za pečenje ili slično da se ohlade pa cijelu toru prekriti njima...
  10. neka odstoji par sati na hladnom pa poslužiti...
     

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Tarator

Osvježavajuća ljetna juha ili salata Sastojci: 1 l ovčijeg kiselog mlijeka (zamjena: 1/2 l kiselog mlijeka i 1/2 l kiselog vrhnja) 1 veći krastavac 2 - 3 češnja češnjaka sol, papar malo mljevenih oraha malo ulja U posudu staviti kiselo mlijeko, dodati mu usitnjeni češnjak, sol, papar, nasjeckane orahe. Dodati malo ulja i promiješati. Select rating Prosječan recept Dobar recept Vrlo dobar recept Odličan recept Izvrstan recept Prosječan recept Dobar recept Vrlo dobar recept Odličan recept Izvrstan recept

Kozlić na teću

Što vam je draže: janjetina ili kozletina? Probajte ovaj istarski recept prije nego donesete presudu. Sastojci 1 kg kozletine narezane na komade 3 veće glavice luka 1 vezica korjenastog povrća (mrkva, peršin, celer) lovora i ružmarina po ukusu 2 svježe rajčice narezane na kockice 0,5 l mesnog temeljca 0,5 l bijelog vina (istarska malvazija)  Priprema Na vrućem ulju prodinstati luk i korjenasto povrće. Kad povrće omekša, usitiniti ga. Na ulju kratko zapeći meso s jedne i druge strane tek da pobijeli pa ga staviti u povrće i sve izmiješati. Podliti sa vinom, dodati lovor i ružmarin i lagano dodavati temeljac. Kuhati na laganoj vatri dok se svo povrće sasvim ne raskuha, dodatno podlivajući temeljcem i bijelim vinom po potrebi.